Zo maak jij voor jezelf een gezond eetschema
Voeding is de basis voor je lichaam, zodat jij vol energie de dag doorkomt. Omdat er zoveel lekkere etenswaren zijn ontwikkeld door voedingsbedrijven, wordt het voor ons als consument erg lastig gemaakt om de gezonde keuze te maken. Wanneer je de stap hebt gezet om gezonder te gaan leven, zal je misschien al snel terecht komen bij een gezond eetschema. Deze zul je dan gemakkelijk en snel vinden op het internet. Toch heeft zo een specifiek eetschema niet veel zin, aangezien jij een ander lichaam hebt en dus ook een andere caloriebehoefte. Gebruik dus niet zo maar het eerste en het beste voedingsschema, maar maak deze persoonlijk. Dit kun je door iemand anders laten doen, maar dit kun je natuurlijk ook zelf. De eerste vraag die waarschijnlijk in je naar boven komt is: Hoe doe ik dat dan? Dat gaan wij in dit artikel aan je uitleggen!
Wat is een gezond eetschema?
Zoals hierboven al uitgelegd is de term gezond voor iedereen anders. Een gezond eetschema heeft voor jou dus een hele andere betekenis dan bijvoorbeeld voor je buurvrouw. Toch is er wel een basis, die voor iedereen grotendeels het zelfde is.
Zo kan onbewerkte voeding als gezond worden gezien. Hoe natuurlijker het product is, des te gezonder het voor je is. Daarnaast is ook de variëteit belangrijk, omdat men verschillende soorten voedingsstoffen nodig heeft. Deze haal je vanzelfsprekend uit verschillende producten en productgroepen.
Ook de plantaardigheid van voedsel is van belang en speelt een rol in de term gezond. Groenten en fruit moeten dan ook bovenaan aan je boodschappenlijstje staan, aangezien dit de basis is van een gezond eetschema. Als laatste, maar zeker niet onbelangrijk, zijn eiwitten. Deze haal je met name uit vlees, maar probeer ook af te wisselen door vis en vegetarisch te eten. Vlees wordt namelijk niet per se gezien als een gezond product, omdat het veel verzadigde vetten bevat.
Het eetschema
Calorieën berekenen
Voordat je allerlei producten gaat inkopen, is het allereerst van belang om in kaart te brengen wat je dagelijkse caloriebehoefte is. Dit hangt af van onder andere je geslacht, leeftijd, lengte en gewicht als ook je doel. Op basis daarvan kan een inschatting gemaakt worden van je caloriebehoefte. Wanneer je dit weet kun je aan de slag met het opstellen van een gezond eetschema.
Bepaal inname van macronutriënten
Iedere dag dien je een bepaalde hoeveelheid binnen te krijgen van de macronutriënten. Dit zijn vetten, eiwitten en koolhydraten. Dat zijn als het ware brandstoffen die je nodig hebt om de motor te laten draaien. Wanneer je weet wat je binnen moet krijgen qua nutriënten, dan kun je aan de slag met het bepalen van eetmomenten. Op basis daarvan kun je recepten kiezen en aan de slag met je eetschema.