Prematuurkleding: alles wat je moet weten

12/06/2024
|
84
Prematuurkleding

Een prematuur baby vraagt om speciale zorg en dat niet alleen in medische termen, maar ook wat betreft kleding. In deze blog leggen we uit wat een prematuurbaby is, waarin prematuurkleding anders is dan gewone babykleding en geven we tips voor het kiezen en gebruiken van prematuurkleding. We hopen dat deze informatie je helpt om beter voorbereid te zijn op de komst van een prematuurbaby of om anderen te ondersteunen die een prematuurbaby hebben.

Wat is een prematuurbaby?

Een prematuurbaby, ook wel een vroeggeboren baby genoemd, wordt geboren voor de 37e week van de zwangerschap. De mate van prematuriteit kan variëren:

 • Matig prematuur: geboren tussen de 32e en 37e week.
 • Ernstig prematuur: geboren tussen de 28e en 32e week.
 • Extreem prematuur: geboren voor de 28e week.

Premature baby's zijn vaak kleiner en kwetsbaarder dan voldragen baby's en hebben speciale zorg nodig om te groeien en zich te ontwikkelen. Dit geldt ook voor de kleding die ze dragen.

Wat maakt prematuurkleding anders?

Prematuurkleding is speciaal ontworpen om aan de unieke behoeften van vroeggeboren baby's te voldoen. Hier zijn enkele belangrijke verschillen met gewone babykleding:

 1. Maatvoering: prematuurkleding is verkrijgbaar in kleinere maten, vaak vanaf maat 44 of kleiner. Dit terwijl reguliere babykleding doorgaans begint bij maat 50 of 56. Deze kleinere maten zijn essentieel om de kleine lichaampjes van premature baby's goed te passen en comfort te bieden.
 2. Materialen: de huid van premature baby's is zeer gevoelig en kwetsbaar. Daarom wordt prematuurkleding meestal gemaakt van zachte, ademende en hypoallergene materialen zoals biologisch katoen. Deze materialen minimaliseren het risico op huidirritaties en allergieën.
 3. Ontwerp: prematuurkleding heeft vaak een speciaal ontwerp om medische zorg te vergemakkelijken:
 • Gemakkelijke toegang: kledingstukken met drukknoopjes of klittenband aan de voorkant en zijkanten maken het eenvoudiger om de baby aan te kleden zonder hem of haar te veel te verplaatsen.
 • Naden en afwerking: de naden zijn vaak platgestikt of volledig afwezig om te voorkomen dat ze tegen de gevoelige huid van de baby schuren.
Gerelateerd nieuws  Een verbetering in je bloedcirculatie aanbrengen

Extra tips voor het kiezen van prematuurkleding

 1. Kies voor zachte en ademende materialen: zorg ervoor dat de kleding is gemaakt van zachte, ademende stoffen zoals biologisch katoen. Dit helpt om de gevoelige huid van je baby te beschermen en irritaties te voorkomen.
 2. Let op het ontwerp: kies kleding met een praktisch ontwerp dat gemakkelijk aan- en uit te trekken is. Dit maakt het leven van zowel de ouders als de zorgverleners een stuk makkelijker.
 3. Koop verschillende maten: premature baby's groeien snel, dus het is verstandig om kleding in verschillende maten te kopen. Begin met de kleinste maten en werk geleidelijk aan naar grotere maten toe naarmate je baby groeit.
 4. Houd het weer in de gaten: denk aan de temperatuur en het weer wanneer je prematuurkleding kiest. Zorg ervoor dat je kleding hebt voor zowel warmere als koudere omstandigheden, aangezien premature baby's hun lichaamstemperatuur moeilijker kunnen reguleren.
 5. Was de kleding voor gebruik: was alle kleding voor het eerste gebruik met een mild, hypoallergeen wasmiddel om eventuele irriterende stoffen te verwijderen. Vermijd wasverzachters, aangezien deze vaak chemicaliën bevatten die de gevoelige huid van je baby kunnen irriteren.

Prematuurkleding speelt een cruciale rol in het bieden van comfort en ondersteuning aan premature baby's. Door te kiezen voor de juiste materialen, ontwerpen en maten kun je ervoor zorgen dat je baby zich zo comfortabel mogelijk voelt. Met de juiste voorbereiding en zorg kun je de best mogelijke start geven aan je prematuurbaby.

Bekijk alle prematuurkleding op https://www.noppies.com/nl-nl/ 

Recent

Bruiloft in Italië: ver weg of dicht bij?

04/07/2024

Hoe zijn de canarische eilanden ontstaan?

26/06/2024

Mooie feestzalen in Limburg

21/06/2024

Waarom een professionele website hét visitekaartje van je bedrijf is

20/06/2024

De leukste woonprogramma's op tv

05/06/2024

Meer in deze categorie

De basis van een gezonde levensstijl

|
Gezondheid

Alles wat je moet weten over de ziektewet

|
Gezondheid

Zorgverzekering en mentale gezondheid

|
Gezondheid

Hoe medicijnen worden vervoerd

|
Gezondheid
© Copyright Sarah Tract Webdesign 2024
hello world!