3 soorten webapplicaties
De meeste mensen verwarren vaak webapplicaties met websites. Een webapplicatie is een programma of software, geleverd door een derde partij, opgeslagen op een externe server en toegankelijk via elke webbrowser met elk apparaat. Websites daarentegen zijn vooral informatief. Met een webbrowser heb je via internet toegang tot veel documenten op websites. Het fijne aan webapplicaties is dat de gebruikers geholpen worden bij het voltooien van verschillende online taken, zoals zoeken, bekijken en betalen. Wil je graag een webapplicatie laten maken en weet je niet welke webapplicatie je moet laten maken? Hieronder gaan we het hebben over 3 soorten webapplicaties.
Statische webapplicatie
Het allereerste type webapplicatie dat op internet beschikbaar is, is de statische webapplicatie, die is gebouwd met behulp van HTML en CSS om het weergeven van belangrijke inhoud en informatie te vergemakkelijken. Dit is meestal de eenvoudigste webapplicatie omdat deze slechts beperkte inhoud vertoont en niet flexibel is. Normaal gesproken hebben deze apps geen personalisatie en zullen ze wijzigingen aanbrengen nadat de pagina volledig is geladen. Hoewel het geanimeerde objecten zoals GIF's, video's toestaat, is het wijzigen van de inhoud van een statische webapplicatie niet eenvoudig, omdat het downloaden, wijzigen en retourneren van HTML-code vereist. Daarom is deze app het meest geschikt voor softwareontwikkelingsbedrijven.
Dynamische webapplicaties
Dynamische webapplicatie levert live data op basis van de verzoeken van de gebruikers en wordt daarom beschouwd als een van de beste typen webapplicaties. Ze hebben een verbeterde technische verfijning in vergelijking met statische webapplicaties. Er zijn meerdere elementen van interacties en methoden om de aandacht van de klant te vestigen op de diensten en producten die door de webapp worden geleverd. Dynamische webapplicaties gebruiken databases om alle privé- en openbare gegevens die op de website worden weergegeven, op te slaan. Ze hebben meestal een beheerderspaneel om de backend- en frontend-gedeelten te beheren, en stellen de beheerder in staat de inhoud aan te passen en verschillende interactieve componenten aan de webapp toe te voegen. De dynamische web-app is gebouwd met behulp van verschillende programmeertalen zoals PHP en ASP.NET.
Enkele pagina webapplicaties
Enkele pagina webapplicatie is een type dynamische webapplicatie waarvoor de browser niet opnieuw hoeft te worden geladen en functioneert als een enkele eenheid van een website-applicatie. Deze webapplicaties zijn snel en dynamisch omdat ze alle zakelijke en technologische strategieën in de client-side browser toepassen. Bovendien kan een enkele pagina webapplicatie van elk type opnieuw worden geconfigureerd om de gewenste resultaten te bereiken. Het grootste probleem met enkele pagina webapplicaties is echter dat ze niet voldoen aan de SEO-richtlijnen. De beste voorbeelden van web-apps met één pagina zijn Netflix, Twitter en Gmail.