Wat is het PCN?

Wanneer je met gevaarlijke stoffen werkt of handelt in gevaarlijke stoffen ben je verplicht deze te registreren bij het PCN portaal (poison centre notification). Het is maar goed ook, want er zijn in het recente verleden ernstige ongelukken gebeurd omdat de juiste maatregelen n iet waren genomen of omdat er ongeregistreerde gifstoffen in fout opgeslagen werden of in het milieu terecht gekomen zijn.

 

Bij het PCN ben je verplicht te melden met welke stoffen je werkt. Zo is er ook bepaald dat sinds jan januari dit jaar een zogehete UFI code op de fysieke verpakking van een product moet staan.

 

Wie is er verantwoordelijk?

Degene die de gevaarlijke stoffen inwint en degene die de stoffen verhandelen zijn degene die impact hebben op hoe een chemische samenstelling tot stand komt. Daarom zijn zij verantwoordelijk.

 

Een veelgebruikte term in dit onderwerp is een duty holder. Deze term willen wij derhalve graag aan u nader toelichten.  Een Duty Holder is degene die verantwoordelijk is voor de PCN indiening van een bepaald product. Ze zijn verplicht alle producten veilig te vervoeren en de informatie goed te communiceren naar afnemers van het product. Taken met betrekking tot een PCN indiening kunnen worden gedelegeerd, maar een Duty Holder zal altijd verantwoordelijk worden gehouden voor de indiening van een PCN verificatie. Wettelijk gezien is er altijd maar één Plichtshouder. Het is ook mogelijk om vrijwillig niet-gevaarlijke mengsels te melden.

Gerelateerd nieuws  What kind of plant material can be used with a dynavap induction heater?

 

Europees breed gedragen

De PCN is in alle Europese landen hetzelfde. Dat moet ook wel want het vergt een gecentraliseerd systeem om de communicatie te bevorderen. Wel hebben landen de soevereiniteit om aanvullingen op dit format aan te vragen.

Welke gegevens zijn in het nieuwe formaat nodig om een melding PCN in te vullen?

Voor de invulling van een PCN-melding zijn verschillende gegevens nodig, namelijk de algemene bedrijfsgegevens, het type product, de handelsnaam van het product, het type verpakking, fysische en chemische informatie over het product, de volledige samenstelling van het product, het UFI-nummer, de EuPCS-code, de classificatie en rubriek 11 uit de ViB van het product.

 

Het bijhouden en voldoen aan die informatie verplichting kan een tijdrovende bezigheid zijn, maar is van levensbelang. Het meeste werk is echter het bijhouden van de UFI’s. Dat is ook nog nieuw en daar moeten dus nog efficiëntere manieren voor gevonden worden.

 

Verloopt of vervalt een PCN ooit?

Een PCN die eenmaal is geregistreerd kan nooit meer vervallen, omdat de meeste producten nog erg lang gebruikt zullen worden in de samenstelling zoals die bij het PCN geregistreerd staat.

Daarom blijft het altijd belangrijk om de juiste informatie over producten te blijven verstrekken, ook als ze niet meer actief worden verkocht. In het PCN-formaat is er ook een optie om aan te geven dat een product in een land niet meer verkocht wordt.

 

 

Recent

Batterijen voor duurzame energie

04/12/2023

Waarom een wellness tuin een toevoeging is aan je woning

04/12/2023

Belang van huidverzorging en make-up voor een perfecte look

21/11/2023

Belangrijke tips voor het installeren van je tv

21/11/2023

De ongeziene reis van grofvuil: een stap verder in duurzaamheid

16/11/2023

Meer in deze categorie

Batterijen voor duurzame energie

|
Algemeen, Technologie

Voor- en nadelen van automatisch verpakken

|
Diensten, Technologie

Hoe zorg je goed voor je darmen?

|
Gezondheid

Gids voor een meertalige klantenservice

|
Diensten, Technologie
© Copyright Sarah Tract Webdesign 2023
hello world!