Elk kind is anders. Zo is het ene kind heel goed in dingen uit het hoofd leren en de ander absoluut niet. Wanneer kinderen moeite ervaren met het onthouden van bepaalde onderwerpen of gebeurtenissen, doe je er verstandig aan om ze een geheugen strategie aan te leren. Welke geheugen strategieën zijn er? En hoe werkt dat precies? Lees er snel meer over in deze blog.

Geheugen strategieën

Omdat er verschillende strategieën zijn rondom je geheugen is het verstandig ze allemaal uit te proberen om erachter te komen welke het beste past bij jouw kind. Startende met oefenen en herhalen. Wanneer iets meerdere keren herhaalt wordt, zal het ook beter worden opgeslagen. Een andere strategie is ordenen en categoriseren. Probeer een bepaalde structuur in het leerwerk te maken. Verder is verbaliseren een geheugenstrategie. Door iets hardop te zeggen zul je het beter herinneren. Probeer je leerwerk aan iemand anders uit te leggen. Werkt dat ook niet dan is het een optie om leerwerk te visualiseren. Bedenk een beeld bij het leerwerk of probeer het uit te tekenen. Als laatste is het opschrijven van leerwerk een oude truc. Zo maak je van het leerwerk een bewuste activiteit.

Visualiseren door een animatie film te laten maken

Alle geheugen strategieën zijn makkelijk in praktijk te brengen, op het visualiseren na. Het kan nog best lastig zijn om van tekst een beeld te maken. Niet alleen neemt het meer tijd in beslag, het is ook nog eens moeilijker. Door een animatie film te laten maken kan er op tijd worden bespaard. Steeds vaker maken scholen gebruik van de mogelijkheid een animatie film te laten maken omdat de resultaten aanzienlijk beter worden.

Van basisschool tot universiteit

Het maakt eigenlijk niet uit van welk niveau we spreken. Of het nu gaat om geheugen strategieën aanleren op de basisschool of op de universiteit. Het zijn zelfs handige hulpmiddelen voor ouderen. Iedereen heeft baat bij het aanleren van een strategie die bij hem of haar past en nog veel belangrijker, ook echt werkt.