Een drankje per dag is gezonder dan verwacht

12/12/2023
|
256
drankje

Er worden al heel wat jaren wereldwijd genoten van alcoholische dranken zoals wijn, bier en sterke drank. Sommige mensen genieten van een goed glas wijn bij het avondeten, terwijl anderen misschien liever een biertje nemen na een lange werkdag, maar hoe gezond is alcohol nu eigenlijk? Het is algemeen bekend dat overmatig alcoholgebruik schadelijk kan zijn voor de gezondheid, maar kan één glaasje nu echt veel kwaad?

Hartgezondheid

Rode wijn kan de gezondheid van het hart bevorderen. Rode wijn bevat antioxidanten zoals resveratol. Deze stof kan helpen bij het verlagen van het risico op hartaandoeningen. Het regelmatig drinken van een glas rode wijn kan bijdragen aan het verhogen van het goede cholesterol (HDL) en het verminderen van het slechte cholesterol (LDL). Door middel van deze stoffen kan dit gunstig zijn voor een gezond hart.

Sociale voordelen

Genieten van een drankje met vrienden of familie kan sociale voordelen opleveren. Het delen van een fles wijn bij een maaltijd of het proosten met een glas champagne op speciale gelegenheden verstrekt vaak de onderlinge banden en bevordert positieve sociale interacties. Het kan helpen stress te verminderen en een gevoel van verbondenheid te creëren. Dit is dan ook heel belangrijk voor onze geestelijke gezondheid.

Gerelateerd nieuws  De crisis van het afgelopen jaar

Verminderd risico op bepaalde ziekten

Matige alcoholconsumptie is in verband gebracht met een verminderd risico op bepaalde ziekten. Onderzoek heeft aangetoond dat het drinken van een glas wijn per dag het risico op diabetes type 2 kan verlagen. Bovendien hebben sommige studies gesuggereerd dat matige drinkers een lager risico hebben op bepaalde vormen van dementie en beroertes. Het klinkt dan ook raar om dit te geloven, maar zo slecht is drinken dus nog niet voor je gezondheid. Het kan je zelfs hebben in sommige situaties om je gezonder te laten voelen. Het is dan ook niet erg om dit te verwerken in je eetschema.

Altijd drinken met mate

Hoewel er enkele gezondheidsvoordelen verbonden zijn aan matige alcoholconsumptie, is het belangrijk om in gedachten te houden dat overmatig drinken schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Te veel alcohol kan leiden tot verslaving, leverschade, een verhoogd risico op bepaalde vormen van kanker en andere gezondheidsproblemen. Het is van cruciaal belang om verantwoordelijk te drinken en te weten wat matige consumptie inhoudt. Over het algemeen wordt matige consumptie gedefinieerd als één drankje per dag voor vrouwen en maximaal twee drankjes per dag voor mannen.

Recent

Mooie feestzalen in Limburg

21/06/2024

Prematuurkleding: alles wat je moet weten

12/06/2024

De leukste woonprogramma's op tv

05/06/2024

Hoe kies je de juiste smartphone?

24/05/2024

5 tips om je huis te verduurzamen

16/05/2024

Meer in deze categorie

Prematuurkleding: alles wat je moet weten

|
Gezondheid

De basis van een gezonde levensstijl

|
Gezondheid

Alles wat je moet weten over de ziektewet

|
Gezondheid

Zorgverzekering en mentale gezondheid

|
Gezondheid
© Copyright Sarah Tract Webdesign 2024
hello world!