De beste fotobewerkingsprogramma’s voor fotografen
Voor fotografen of mensen die als hobby fotograferen, is een fotobewerkingsprogramma van groot belang. Zo kun je mooie plaatjes bewerking om eventuele onzuiverheden eruit te halen. Je wilt immers alleen de perfecte foto’s gebruiken voor je collages of cliënten. Voor veel van deze programma’s zijn software licenties benodigd, sommige zullen gratis te gebruiken zijn. In deze blog nemen we de bekendste, meest gebruikte en beste fotobewerkingsprogramma’s onder de loep.
Adobe Photoshop
Misschien wel het meest bekende en beste fotobewerkingsprogramma op de markt is Adobe Photoshop. De mogelijkheden met dit programma zijn ongekend, vrijwel alles is hiermee mogelijk. Echter is Photoshop niet alleen gemaakt voor fotografen, maar ook voor designers. Hierdoor zijn er veel functies binnen dit programma niet relevant voor fotografen. Photoshop is daarom een van de meest geavanceerde en beste programma’s, maar tegelijkertijd moet je veel tijd investeren om de functionaliteiten onder de knie te krijgen. Naast alle voordelen die Photoshop biedt, is het wel belangrijk om te benoemen dat het een duur programma is. Er zit namelijk een maandelijkse licentie aan vast van ongeveer 25 euro. Ga je het programma vaak gebruiken en wil je tijd investeren om alle ins en outs te leren? Dan is het de investering die je maakt zeker waard!
Adobe Lightroom
Naast Photoshop biedt Adobe ook Lightroom aan. Lightroom is in de afgelopen jaren razend populair geworden on professionele en amateur fotografen. Adobe Lightroom is namelijk gecreëerd voor fotografen waardoor het een fijn bestuurbaar fotobewerkingsprogramma is. Net zoals bij Photoshop is bij Lightroom tijd nodig om alle functionaliteiten van het programma onder de knie te krijgen. Echter is Lightroom een stuk makkelijker om te leren. Lightroom heeft een betaalde versie waar alle functies beschikbaar zijn voor ongeveer 15 euro per maand, maar heeft ook een gratis mobiele versie. Hierin is niet alles beschikbaar, maar je kunt er al veel mee doen. Helaas ontbreekt Lightroom van sommige functies die Photoshop wel aanbiedt zoals het toevoegen van frames of tekst en het weghalen van objecten gaat een stuk lastiger.
Google Photo’s
Voor veel beginnende fotografen is Google Photo’s interessant om mee te beginnen. De functionaliteiten van het programma gaan helaas niet zo ver als Photoshop of Lightroom, maar basis bewerkingen zoals spelen met belichting en het bijsnijden van foto’s is hiermee mogelijk. Google Photo’s is een gemakkelijk programma om te leren, dit mede doordat er minder functies aanwezig zijn. Tevens kun je bij Google Photo’s ook je foto’s opslaan, ordenen en delen via verschillende platforms. Google Photo’s is gratis te gebruiken waardoor het een perfect instapmodel is voor fotobewerkingsprogramma’s.