Wat is een sommatie
Als jij als bedrijf een klant hebt die niet betaald ondanks dat je hem meerdere keren hebt herinnerd dan moet je een aanmaning sturen. Een aanmaning is een allerlaatste waarschuwing voor je klant met het verzoek om alsnog zijn openstaande rekening te betalen. In de aanmaningsbrief geef je aan dat de incassoprocedure zal beginnen als niet op tijd betaald wordt.
Hoe stuur je een aanmaning?
Een aanmaning kan in principe worden verzonden hoe je wilt. Je kunt dus er voor kiezen om hem via de post, e-mail, fax of zelfs telefonisch. Als de klant de aanmaning negeert kun je na 14 dagen incassokosten verrekenen. Let er wel op dat je dit vermeld in je aanmaning en dat je eerst een betalingstermijn in de aanmaning aanbiedt.
Waarom zou je een aanmaning sturen
In veel gevallen stuur je een aanmaning omdat je klant nog niet betaald hebt. Daarom zal je in regelval altijd een aanmaning sturen. Er zijn echter enkele redenen waarom je geen aanmaning zou sturen. Dit omdat door een sommatie te sturen je een juridisch proces start en dat niet al te goed is voor klant relaties. Dus kijk goed of het voor jou waard is om een sommatie te sturen.
Wat als de klant nog steeds niet betaald
Als de klant nog steeds niet betaald nadat je een sommatie hebt opgestuurd dan kun je een gerechtsdeurwaarder of een advocaat inschakelen. Als de klant goederen heeft gekocht dan kunnen deze terug gevorderd worden. Kijk wat voor jou geval het beste is, meestal zijn de klanten bereid te betalen na enkele keren herinnerd te worden.
Wat zet je in de aanmaning
In een aanmaning zet je eigenlijk geen andere gegevens dan de betalingsherinnering echter zijn er enkele punten waar je rekening mee moet houden die altijd waard zijn om in een aanmaning te zetten.
De klant en het ordernummer
De factuurdatum
Het factuurnummer
Het openstaande bedrag
De termijn waarbinnen je de betaling nog verwacht.