Wat is een EAN-code?

17/05/2022
|
141
EAN Code

Een EAN Code, ook wel barcode genoemd, is een streepjescode van 13 balkjes en cijfers. Aan elk cijfer zit een balkje gekoppeld met een bepaalde bedrukking van zwarte verticale strepen. Vrijwel elk product in Nederland en België heeft een EAN-13-code. Echter geld er voor artikelen waar geen 13-cijferige code op past een 8c-cijferige EAN-code.

Soortgelijke codes

Een andere soortgelijke code aan een barcode of EAN-13-code is een 18-cijferijge EAN-code. Deze 18-cijferige code geeft geen product of persoon aan maar een plaats. Een EAN-code wordt gebruikt om een leveringspunt van gas of elektriciteit aan te duiden. De code is uniek aan elk huishouden en neem je dus niet mee als je bijvoorbeeld verhuist. Net als bij een nummerplaat wanneer je een nieuwe auto koopt.

Verder zijn er naast de 13 en 18-cijferige codes ook 23-cijferige codes. Deze codes zijn bedoeld voor producten met een variabele prijs of gewicht. Denk bijvoorbeeld aan producten zoal: kaas, fruit, vlees en schepsnoep.

Gerelateerd nieuws  De voordelen en nadelen van een zwarte achtergrond op jouw laptop.  

Andere codes

Naast reguliere EAN-codes bestaan er ook GS1 klantkaartcodes. Deze worden gebruikt voor bijvoorbeeld tank en airmiles pasjes. Ook zijn er patiënt- en medewerkers codes voor in de gezondheidszorg. Deze worden gebruikt voor het identificeren van patiënten en medewerkers. Ook wel het Global Service Relation Number.

Wie maakt een EAN-code?
EAN-codes zijn vastgesteld door de GS1 ook wel de Global Standards One genoemd. De GS1 is een wereldwijde organisatie die zich bezighoudt met de elektronische communicatie tussen bedrijven. De GS1 is ontstaan door een fusering van de Amerikaanse Uniform Council, de Electronic Commerce Council of Canada en de Europese organisatie EAN International.

EAN-codes voor eigen gebruik

EAN-codes kun je zelf eenvoudig online kopen. Zorg ervoor dat je erkende EAN-codes gebruikt die geregistreerd staan bij de GS1. Wanneer je zelf producten inkoopt van een leverancier, ontvang je via hen een code behorend bij tot de producten.

Recent

Batterijen voor duurzame energie

04/12/2023

Waarom een wellness tuin een toevoeging is aan je woning

04/12/2023

Belang van huidverzorging en make-up voor een perfecte look

21/11/2023

Belangrijke tips voor het installeren van je tv

21/11/2023

De ongeziene reis van grofvuil: een stap verder in duurzaamheid

16/11/2023

Meer in deze categorie

Batterijen voor duurzame energie

|
Algemeen, Technologie

Voor- en nadelen van automatisch verpakken

|
Diensten, Technologie

Gids voor een meertalige klantenservice

|
Diensten, Technologie

Het belang van een goede gebruikerservaring op een website

|
Technologie
© Copyright Sarah Tract Webdesign 2023
hello world!