Wanneer moet mijn rolluik gerepareerd worden?

12/10/2020
|
462
rolluik reparaties

Veruit de meeste huishoudens hebben op minstens een raam van hun woning rolluiken. Ze zijn een praktische bescherming tegen de hete zon, kunnen ’s winters goed de kou tegenhouden en bieden een eerste bescherming tegen indringers. Als ze kapot gaat heb je er echter weinig meer aan. Bij een complexe rolluik reparatie wordt een expert aangeraden. Maar wanneer mankeert je rolluik nou iets? Hieronder zijn 4 situaties waarbij het de moeite waard kan zijn je rolluiken te repareren.

Niet meer te openen

Wist je dat de meeste rolluiken met een band handmatig geopend moeten worden? Dit gebeurd met een bandopwinder. Ook deze kan helaas kapot gaan, de symptomen zijn dan lastig te openen en te sluiten rolluiken. Hierbij is het advies altijd de gehele bandopwinder inclusief nieuwe band te vervangen. Als het ene onderdeel namelijk kapot is volgt het andere vaak niet lang daarna.

Veel kabaal bij wind

Rolluiken kunnen bij veel wind vaan een hoop kabaal maken. Dit ligt meestal aan de geleiders in de rolluiken die uitgerekt zijn. Er zit namelijk een constante druk op deze geleiders wanneer het buiten hard waait, hierdoor sluiten ze steeds minder goed af. Er komt dus speling tussen. De uitgerekte geleiders kunnen vervangen worden door geleiders die wel netjes aansluiten. Mochten je rolluiken nog steeds klapperen na deze vervanging? Dan zijn dezelfde symptomen te zien bij kapotte rubbers om de geleiders. Neem deze dus meteen mee in je vervanging.

Gerelateerd nieuws  Wat houdt een geneeskundestudie in?

Verkeerd afgestelde rolluiken

De meeste rolluiken hangen te midden van twee rolluik geleiders, ook wel een sponning genoemd. Het komt regelmatig voor dat rolluiken na enkele jaren niet meer perfect recht in deze sponning hangen, waardoor ze lastig te openen en te sluiten zijn. Je rolluiken zijn dan aan reparatie toe. Vaak hoeft er niks vervangen te worden maar dienen je rolluiken afgesteld te worden. De linker of rechter sponning wordt dan verwijdert en de rolluik wordt recht afgesteld.

Lastig te openen rolluiken

Wanneer rolluiken met een band handmatig geopend of gesloten moeten worden bevind er zich ergens in dit systeem ook een zogenaamde bladveer. Deze veer heeft als taak het openen van de rolluiken aan de buitenkant nagenoeg onmogelijk te maken. Dit is wel zo handig wanneer je je rolluiken als inbraakpreventie hebt aangeschaft. Als je rolluiken moeilijk te openen zijn en gemakkelijk naar beneden gaan zijn je bladveren waarschijnlijk aan vervanging toe.

 

Recent

Hoe kies je de juiste smartphone?

24/05/2024

5 tips om je huis te verduurzamen

16/05/2024

Thuiswerken met een baby: tips voor moeders

13/05/2024

Verhuizen zonder stress? Het kan!

09/05/2024

Hoe jouw pakketje zo snel bij jou kan zijn

06/05/2024

Meer in deze categorie

Hoe kies je de juiste smartphone?

|
Algemeen

Wat houdt een geneeskundestudie in?

|
Algemeen

Knutselen met kinderen: De leukste lente ideeën

|
Algemeen

Creatieve manieren om reclame te integreren in je interieur

|
Algemeen
© Copyright Sarah Tract Webdesign 2024
hello world!