Het effect van werkomgeving op de productiviteit

22/06/2022
|
48
Modern kantoor

Sinds het ontstaan van kantoren als werkomgeving is die omgeving altijd aan verandering en ontwikkeling onderhevig. In de 's worden voor het eerst kantoortuinen aangelegd. “De grote open ruimtes zonder afscheiding met geluid en klimaatproblemen tot gevolg”. In de jaren tachtig zien we meer de combikantoren opkomen. Combikamers worden vervangen door één a tweepersoons ruimten. De meest recente ontwikkeling is de flexwerkplek. Medewerkers hebben niet echt meer een eigen plek, maar delen hun werkplek met anderen en kunnen zelf kiezen waar ze gaan zitten.

Dit zien we ook terug in projectontwikkeling Rotterdam, steeds meer kantoren kiezen voor een flexibele inrichting.

Productiviteit en werkomgeving

Als mensen prettig en efficiënt kunnen werken, zijn ze productiever. De juiste werkplek is hiervoor een must. De drie belangrijkste factoren die de productiviteit beïnvloeden zijn:

  • Licht in een ruimte
  • Geluid
  • Mate van beslotenheid

De meest productieve ruimte als het gaat om werk waar een bepaald concentratievermogen vereist is, is dus een besloten ruimte met weinig achtergrond geluiden en licht dat het beste natuurlijk daglicht simuleert.

Andere factoren die van invloed zijn op de productiviteit van je werkomgeving zijn:

  • Ergonomische meubels
  • Temperatuur
  • Omgeving
Gerelateerd nieuws  Een professionele onafhankelijke bemiddelaar

Wanneer het te warm wordt in een kantoor verliezen mensen het snelst hun focus. Is het te koud in een ruimte? Dan is de natuurlijke reactie van mensen om meer in beweging te komen. Dat houd in dat de behoefte om te bewegen ontstaat en er dus meer gelopen wordt.

Ergonomische meubels zijn van invloed op de productiviteit omdat van pijn en discomfort de focus afneemt. De omgeving moet neutraal zijn voor de meest ideale omstandigheden. Te veel drukte zorgt voor onrust.

Conclusie

Na veel wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat organisaties de prioriteit moeten geven aan geluidsvermindering, het niet te druk mag zijn in een ruimte (beslotenheid creëren) en dat het lichtniveau van werkplekken op orde is. Bij het aanbod van projectinrichting wordt meestal eerst gekeken naar het besparen van kosten, waardoor het aantrekkelijk is voor bedrijven om een open inrichting te kiezen. Wanneer productiviteit van de organisatie belangrijker is dan besparen op inrichting, is het advies echter om in acht te nemen dat besloten ruimten een betere keuze is, wanneer we afgaan op de wetenschap.

 

Recent

Hoe zorg je ervoor dat je nagels er verzorgd uitzien?

22/09/2023

Zo pak je een carrièreswitch aan

07/09/2023

Welke studie past het beste bij je?

29/08/2023

Gids voor een meertalige klantenservice

21/08/2023

Leuke duurzame cadeau tips

11/08/2023

Meer in deze categorie

Gids voor een meertalige klantenservice

|
Diensten, Technologie

5 Tips voor het optimaliseren van je website content

|
Algemeen, Diensten

Waarom afbeeldingen op jouw website gebruiken?

|
Diensten

Het nut van business coaching

|
Diensten
© Copyright Sarah Tract Webdesign 2023
hello world!