Doelen behalen met behulp van KPI's

14/09/2021
|
59
KPI dashboard

Elk bedrijf heeft ermee te maken: key performance indicators ofwel KPI's. Maar wat houdt dit nu in en wat kan je er mee?

KPI's

Als je een bedrijf hebt, heb je ook doelen die je wilt behalen. Om deze doelen te kunnen behalen, deel je ze op in kleinere concrete doelen op de kortere termijn, zoals verkoopdoelen of marketingdoelen. Dit maakt het makkelijker en haalbaarder om je langetermijndoelen te realiseren. KPI's zijn gebaseerd op deze kortetermijndoelen en zijn een manier om de prestaties van je onderneming bij te houden. Zo krijg je inzicht in je prestaties en kun je zo nodig bijsturen om het gewenste doel te behalen. Belangrijk is dat zowel het doel als de KPI's SMART worden opgesteld: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden.

SMART

Specifiek: het doel of de KPI moet zo duidelijk omschreven worden dat het onmogelijk is om deze anders te interpreteren. Benoem de details en wees concreet. Meetbaar: de gegevens moeten te meten zijn, bijvoorbeeld in aantallen, tijd of geld. Druk ze uit in vaste getallen of in percentages. Ook tussentijds moet het mogelijk zijn de gegevens te meten. Acceptabel: zorg dat je team achter het doel of de KPI's staan. Iedereen zal ermee moeten werken om het te laten slagen. Realistisch: zorg ervoor dat de doelen en KPI's haalbaar zijn. Wanneer het te moeilijk is om het doel te behalen, werkt dit demotiverend. Maak ze ook weer niet té makkelijk te bereiken, dan hoef je er namelijk niets extra's voor te doen.
Tijdgebonden: er is een duidelijk begin- en eindpunt in tijd. Na het eindpunt evalueer je en kan je nieuwe doelen of KPI's bepalen.

Gerelateerd nieuws  5 Tips voor het optimaliseren van je website content

KPI dashboard

Een KPI dashboard kan het nog makkelijker maken om inzicht te krijgen in je KPI's. Je krijgt een gedetailleerd overzicht van alle data en je bent in staat om snel actie te ondernemen. Een KPI-dashboard is ook een handige manier om je data te delen met je teamgenoten. Ook kan je verschillende KPI's naast elkaar leggen om inzichtelijk te krijgen wat er speelt in je organisatie. Op deze manier houd je je team op de hoogte en betrokken bij de doelen die je als team wilt bereiken.

KPI dashboard

Recent

Hoe zorg je ervoor dat je nagels er verzorgd uitzien?

22/09/2023

Zo pak je een carrièreswitch aan

07/09/2023

Welke studie past het beste bij je?

29/08/2023

Gids voor een meertalige klantenservice

21/08/2023

Leuke duurzame cadeau tips

11/08/2023

Meer in deze categorie

Gids voor een meertalige klantenservice

|
Diensten, Technologie

5 Tips voor het optimaliseren van je website content

|
Algemeen, Diensten

Het belang van een goede gebruikerservaring op een website

|
Technologie

De voordelen van online reviews

|
Algemeen, Technologie
© Copyright Sarah Tract Webdesign 2023
hello world!