De voor- en nadelen van een tussenjaar

04/11/2022
|
316
tussenjaar

Een jaar niet bezig te hoeven zijn met school, dat zal veel studenten als muziek in de oren klinken. Jammer genoeg is het niet zo gemakkelijk als het lijkt. Zo moet er veel geregeld worden én moet je niet vergeten om voorbereid te zijn op de periode ná het tussenjaar. Hoe je dat het beste kunt doen en wat precies de na- en voordelen er van zijn, kun je lezen in deze blog!

Wanneer mag je een tussenjaar nemen?

Niet iedereen mag in Nederland een tussenjaar nemen. Hiervoor zijn een aantal regels. Het belangrijkste daarbij is dat je tot je 18e leerplichtig bent. Dat betekent dat je voor die leeftijd aanwezig moet zijn op school. Logischerwijs kun je daardoor na het behalen van je vmbo-diploma geen tussenjaar nemen. Mocht je op het mbo zitten, maar gestopt zijn met een opleiding én 18 jaar of ouder zijn, dan mag je gebruik maken van een tussenjaar. Zo ook op het hbo en de universiteit.

De voordelen van een tussenjaar

Mocht de opleiding niet soepel verlopen, of ben je juist geslaagd en wil je nu rust? Dan is het nemen van een tussenjaar een uitstekende keus. In deze periode kun je namelijk écht aan jezelf bouwen. Denk bijvoorbeeld aan een buitenlandse reis, en/of vrijwilligers werk. Daarnaast zou je ook kunnen gaan werken. Als student zul je namelijk weinig geld verdienen, deze periode kun je daardoor gebruiken om de kast goed te spekken. Hierdoor kun je ook gemakkelijk aftasten of de richting waar je heen gaat, ook wel écht goed bij je past. Mocht je een reis richting het buitenland willen maken, dan zou je daar eventueel een beurs voor kunnen aanvragen bij de rijksoverheid. Zoek jij nog tips over wanneer je écht een nieuw vakantieoord nodig hebt? Kijk dan hier naar onze blog!

Gerelateerd nieuws  Ecuador en haar rijke geschiedenis

De nadelen van een tussenjaar

Het nemen van een jaar ‘rust’ zal ervoor zorgen dat je ander ritme krijgt. Je bent zeer waarschijnlijk nog jong en flexibel, maar desondanks hebben veel studenten moeite om weer te beginnen na een tussenjaar. Z. Dat komt mede doordat ze een stabiel en hoger inkomen hebben. Ook zul je tijdens het tussenjaar minder prestatiedruk voelen. Hierdoor kiezen veel studenten ervoor om te blijven werken, waardoor ze een studie achterstand oplopen of geheel stoppen met studeren. Dat hoeft natuurlijk geen probleem te zijn, maar zorg er wel voor dat je een stabiele basis blijft behouden!  Zoek bijvoorbeeld een bijbaan in Sittard of de omgeving waar je woont. Op die manier ben je tenminste zeker van een inkomstenbron.

Recent

Mooie feestzalen in Limburg

21/06/2024

Prematuurkleding: alles wat je moet weten

12/06/2024

De leukste woonprogramma's op tv

05/06/2024

Hoe kies je de juiste smartphone?

24/05/2024

5 tips om je huis te verduurzamen

16/05/2024

Meer in deze categorie

Mooie feestzalen in Limburg

|
Lifestyle

Tips voor een zelfverzekerde look op feestjes

|
Lifestyle

De spirituele betekenissen van trouwringen en hun ontwerpen

|
Lifestyle

Ken je deze sporten al?

|
Lifestyle
© Copyright Sarah Tract Webdesign 2024
hello world!