De geschiedenis van beveiliging met sloten

14/03/2022
|
50
Slotenmaker Zutphen

Het bewaken van een veilige omgeving en alles dat van jou is, is ingeslepen in onze natuur. Het is iets dat je alle soorten dieren uit het hele rijk ziet doen, dus het is ook niet raar dat we als mens al millennia bezig zijn met beveiliging. Nieuwsgierig hoe dat gebeurde voor we een SKG-keurmerk slot op de deur hadden met drie sterren? Hier leggen we kort uit hoe, in chronologische volgorde, we tot de beveiliging van vandaag de dag zijn gekomen.

Puzzels en touwen

Nog ver voor Christus, meer dan 2000 jaar voor het jaar nul, werden als beveiliging ingewikkelde knopen gebruikt. Zo’n knoop was niet zo zeer bedoeld om helemaal niet op te lossen, maar wel om inbraken te vertragen. Overigens gaan we er nooit vanuit dat iets honderd procent anti-inbraak is, maar het altijd vertragend werkt. Dat is dus niet veranderd sinds die tijd. Meer ingenieuze mensen zullen waarschijnlijk ook puzzels hebben bedacht in touwvorm.

Eerste sloten

Eén van de eerste sloten die is gevonden komt uit ongeveer 2000 jaar voor Christus. Gemaakt uit hout had dit slot al houten stiften en een sleutel, dus eigenlijk grotendeels hetzelfde zoals we dat nu kennen! Zo effectief vinden we deze uitvinding dus, hoewel het in al die jaren flink verbeterd is. De sleutel was ook een zware houten sleutel, niet iets dat je makkelijk meenam in je broekzak.

Gerelateerd nieuws  De ideale rijschool in Sittard vinden

Slotenmaker Zutphen

Cilindersloten in 1861

De cilindersloten zoals we die nu kennen komen ongeveer uit 1861. De uitvinding stond op naam van Linus Yale, en sinds die tijd wordt er nog steeds veelvuldig gebruikt gemaakt van de versterking voor eigen huis. Yale was een echte doorzetter, hij heeft namelijk ook het hangslot, het combinatieslot, en het brandkastslot op zijn naam staan.

Slotenmaker Zuthpen

Zo lijkt het beroep van slotenmaker Zuthpen opeens een stuk mystieker, nu je weet hoe oud het al is. Wil je ook zeker weten dat je veilig bent, schakel dan slotenmaker Zutphen en collega’s in voor een optimale bescherming. Er is tegenwoordig namelijk meer dan enkel sloten dat ons beschermd. Denk aan anti-inbraakstrips en dievenklauwen bijvoorbeeld, of complete elektronische alarmsystemen! Wat zou Yale daarvan hebben gevonden?

Recent

Hoe zorg je ervoor dat je nagels er verzorgd uitzien?

22/09/2023

Zo pak je een carrièreswitch aan

07/09/2023

Welke studie past het beste bij je?

29/08/2023

Gids voor een meertalige klantenservice

21/08/2023

Leuke duurzame cadeau tips

11/08/2023

Meer in deze categorie

Gids voor een meertalige klantenservice

|
Diensten, Technologie

5 Tips voor het optimaliseren van je website content

|
Algemeen, Diensten

Waarom afbeeldingen op jouw website gebruiken?

|
Diensten

Het nut van business coaching

|
Diensten
© Copyright Sarah Tract Webdesign 2023
hello world!