Wanneer je een traumatische ervaring hebt gehad, wil je deze gebeurtenis natuurlijk zo snel mogelijk vergeten. Je niet meer angstig voelen of op je hoede zijn voor gevaar, maar gewoon weer lekker in je vel zitten. Hoe je een trauma verwerkt of hoe dit wordt behandeld vertellen wij jou in dit artikel.

Hoe verwerk je een trauma?

Een trauma wordt door iedereen op een andere manier verwerkt. Het ene trauma heeft meer impact op iemand leven, dan het ander. En de een zet zich makkelijker over een trauma heen dan een ander.

Het kan ook zijn dat je onbewust niet openstaat voor de verwerking van het trauma. Je zou hier juist met een specialist over moeten praten, maar sommigen stoppen het juist weg. Ook kan het voorkomen dat die ene specifieke gebeurtenis zo lang geleden is dat je het voor een groot deel vergeten bent. Toch zijn deze vreselijke gebeurtenissen als nog in je geheugen aanwezig.

De verschillende fases van trauma verwerking

Een trauma wordt in drie fases verwerkt. Bij de verwerking doorloop je de volgende drie fasen:

  1. Stabiliseren: allereerst moet de situatie gestabiliseerd worden. Je moet beter om leren gaan met de vreselijke gedachten en de gebeurtenissen een plekje geven.
  2. Verwerken: in deze fase wordt het trauma verwerkt. Je gaat in behandeling bij een specialist om de vervelende gebeurtenissen te kunnen verwerken.
  3. Integreren: je geeft de nare gebeurtenis een plekje in je dagelijks leven.

Wat kun je zelf doen om het trauma te verwerken?

Naast professionele hulp zoeken, kun je zelf ook het een en ander doen om het trauma te verwerken. Zo kun je namelijk:

  • Praten over je gevoelens. Neem een vriend of familielid in vertrouwen en praat over je gevoelens. Dat lucht op!
  • Eet gezond. Zorg dat je steeds iets gezonder gaat eten. Gezond eten laat je een stuk beter in je vel zitten.
  • Zorg voor afleiding. Ga iets doen wat je leuk vind. Er zijn genoeg bezigheden die je gedachten ergens anders laten zitten. Ga bijvoorbeeld sporten, lees een boek of ga een stuk wandelen. Ook kun je gebruik maken van een emdr lichtbalk. Deze zorgt voor afleiding, zo hoef je niet meer te denken aan de nare gebeurtenissen.