Zo pak je een carrièreswitch aan
Ga jij elke dag met tegenzin naar je werk? Ben je toe aan een nieuwe uitdaging, zoals het woorden van een vigneron? Dan is het wellicht een goed moment om eens te gaan nadenken over een carrièreswitch. Een carrièreswitch kan een spannende en uitdagende stap zijn, lees daarom deze blog om je een beetje op weg te helpen.
Tip 1: Zelfevaluatie
Begin met een grondige zelfevaluatie. Denk na over wat je motiveert, wat je sterke punten en zwakke punten zijn, en welke vaardigheden je hebt ontwikkeld in je huidige loopbaan. Hierbij kan het helpen om deze zaken voor jezelf op te schrijven.
Tip 2: Bepaal de richting
Bepaal welke nieuwe carrièrerichting je wilt volgen en denk na over wat je wilt bereiken in je nieuwe carrière. Werk je bijvoorbeeld als facilitair medewerker en zou je willen switchen naar vergunningverlener. Onderzoek de vereiste vaardigheden, opleiding en werkervaring die nodig zijn om dichter bij je gewenste carrière te komen. Bovendien is het slim om met mensen te praten die al in die carrière werken om meer inzicht te krijgen en om eventueel professionele hulp, zoals een loopbaancoach in te schakelen.
Tip 3: Opleiding
Als je na het bepalen van de richting er achter komt dat je een aanvullende studie of training nodig hebt, neem dan de nodige stappen om die te volgen. Dit kan het inschrijven voor cursussen, workshops of het behalen van relevante certificeringen omvatten. Wil je bijvoorbeeld switchen van inspecteur naar kwaliteitsborger? Overweeg dan om de opleiding kwaliteitsborger bouw te volgen.
Tip 4: Werkervaring
Overweeg het verkrijgen van relevante werkervaring, zelfs als dit betekent dat je een lager betaalde baan of een stage moet accepteren om je droom baan te kunnen krijgen.
Tip 5: CV
Werk je huidige CV bij met je nieuwe vaardigheden, eventuele opleidingen en werkervaring. Het is een goed idee om je CV persoonlijk en onderscheidend te maken. Op die manier maak je jezelf kenbaar en weet je je te onderscheiden.
Tip 6: LinkedIn
Als je nog geen LinkedIn-profiel hebt, is het tijd om er een aan te maken. Als je al een profiel hebt, is het een goed moment om deze bij te werken. Laat op LinkedIn weten dat je open staat voor nieuwe carrièrekansen. Zorg ervoor dat je vaardigheden en ervaringen op je profiel staan die relevant zijn voor je gewenste nieuwe baan. Bovendien is LinkedIn uitermate geschikt om te netwerken. Zoek mensen op die al werken in de branche waar jij graag wilt gaan werken en neem contact met ze op.
Een carrièreswitch kan uitdagend zijn, maar wees bereid om vol te houden en flexibel te zijn. Het kan tijd kosten om succes te bereiken, dus geef niet op.
Vond je dit een interessante blog? Lees dan ook onze blogs: Ontdek je innerlijke drijfveren! en Welke studie past het beste bij je?