Wat gebeurt er met leegstaande monumenten?

09/02/2021
|
235
monument subsidie

Veel steden staan vol met bijzondere gebouwen. Deze gebouwen hebben in veel gevallen een rijke historie en zijn daardoor een deel geworden van de betreffende stad. In veel gevallen staan deze monumenten echter leeg en dat is zonde. Doordat de monumenten leeg staan kan er veel schade worden aangebracht door krakers, inbrekers of ander volk wat hier niks te zoeken heeft. Het komt daardoor vaker voor dat monumenten van binnenuit worden beklad met graffiti of zelfs vernietigd worden van binnenuit. Deze vorm van vandalisme kan in sommige gevallen zelfs fataal zijn voor een monument en daardoor wil je als gemeente dit zoveel mogelijk voorkomen.

Gevolgen bij een leegstaand monument

Een langdurig leegstaand monument wordt in veel gevallen gesloopt. De gemeente kiest hiervoor omdat het anders wordt vernield van binnenuit of kan dienen als kraakpand. Beide situaties wil de plaatselijke gemeente zoveel mogelijk voorkomen omdat dit niet goed is voor het beeld van de stad of het dorp. In plaats daarvan zijn gemeente- en provinciebesturen volop bezig met het vinden van oplossingen voor dit probleem. Zo wordt er in sommige gevallen gekozen voor een tijdelijke inrichting van een bepaald monument. Dit kan zijn voor het vestigen van kleine opstartende bedrijven of in sommige gevallen als huisvestiging van mensen zonder huis. Als dit niet gebeurt kunnen gebouwen gekraakt worden of gebruikt worden als ontmoetingsplaats voor groepen mensen. Langdurig leegstaande oude gebouwen met een rijk verleden worden in sommige gevallen gebruikt door urban explorers. Dat zijn groepen mensen die als hobby oude gebouwen of verlaten gebieden verkennen om op zoek te gaan naar iets paranormaals. Hoewel veel van deze groepen zich netjes aan de regels houden en niks waardevols kapot maken, zijn er ook enkele die dit niet doen en blijvende schade aan de gebouwen brengen. Dit is dus ook nog een reden om een monument te slopen.

Een leegstaand monument omtoveren tot een woning met een subsidie

Tegenwoordig komt het steeds meer voor dat oude leegstaande stadsmonumenten worden verbouwd tot nieuwe woningen. Dit kan zijn in de vorm van appartementen of in de vorm van een groot woonhuis. Door dit te doen zorgt de gemeente ervoor dat een Langdurig leegstaand monument een functie heeft en dus niet leeg staat. In veel gevallen lost dit ook nog een ander probleem op en dat is het tekort aan koophuizen in steden. Het ombouwen van monumenten tot woonhuizen of appartementen heeft daardoor veel invloed op dit probleem, en kan ervoor zorgen dat dit deels wordt opgelost. De gemeente doet dit nog meer stimuleren door een subsidie aan te bieden om de monumenten te renoveren. Deze zogenaamde subsidie monumenten, maakt het veel aantrekkelijker om een monument te kopen, renoveren en te onderhouden. Er zijn hiervoor 2 soorten subsidie beschikbaar.

Gerelateerd nieuws  Belangrijke tips voor het installeren van je tv
Kuskovo manor in Moscow, Russia. Kuskovo manor is a unique monument of the XVIII century, a Summer residence in Moscow.

Subsidieregeling Instandhouding Monumenten

Ben je eigenaar van een monument maar heeft dit monument geen woonfunctie? Dan kom je in aanmerking voor de SIM (Subsidieregeling Instandhouding Monumenten). Jaarlijks kan er tussen 1 februari tot en met 31 maart aanspraak worden gedaan op deze subsidie. Van de reguliere onderhoudskosten wordt 60 procent subsidie uitgekeerd. Dit bedrag wordt verspreid over 6 jaarlijkse betaal termijnen. Deze subsidie kan je alleen krijgen als je de juiste aanvraag hebt ingediend en deze voldoet aan de complexe voorwaarden. Over het algemeen is dit een zeer complexe procedure.

Woonhuissubsidie

Wordt het monument (gedeeltelijk) door iemand gebruikt als woning? Dan kan je aanspraak maken op een woonhuissubsidie. Jaarlijks kan hier aanvraag naar worden gedaan in de periode van 1 maart tot en met 30 april. De behandeling hiervan zal gedaan worden door  de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en zal uiteindelijk over de aanvraag beslissen. Deze subsidieregeling zorgt ervoor dat je een tegemoetkoming krijgt in instandshoudingskosten voor rijksmonumenten met een woonfunctie. Het subsidiepercentage voor subsidiabele onderhoudskosten die gemaakt zijn in 2019 of 2020 bedraagt 38 procent.

Hulp bij het vinden van een geschikt woonhuis

Niet ieder monument is geschikt om gebruikt te worden als woonhuis. Sommige monumenten beschikken namelijk niet over de vereiste die een woonhuis moet hebben en vallen daardoor al snel af. Op tijd inzicht hierop hebben is daarom gewenst en kan ervoor zorgen dat er niet onnodig veel tijd verspilt wordt. Een makelaar Limburg kan daardoor goed van pas komen en kan u verder helpen met het zoeken naar alternatieven. Dit kan er ook voor zorgen dat je alsnog je droomhuis kan vinden binnen dezelfde gemeente.

Recent

Hoe kies je de juiste smartphone?

24/05/2024

5 tips om je huis te verduurzamen

16/05/2024

Thuiswerken met een baby: tips voor moeders

13/05/2024

Verhuizen zonder stress? Het kan!

09/05/2024

Hoe jouw pakketje zo snel bij jou kan zijn

06/05/2024

Meer in deze categorie

5 tips om je huis te verduurzamen

|
Wonen

Thuiswerken met een baby: tips voor moeders

|
Wonen

Je woning verduurzamen: zo doe je dat!

|
Wonen

Waarom wonen in Veldhoven?

|
Wonen
© Copyright Sarah Tract Webdesign 2024
hello world!