Gebitsproblemen bij katten

05/02/2021
|
164
tanden trekken kat

Niet alleen mensen, maar ook onze lieftallige viervoeter kan kampen met gebitsproblemen. Je zult het alleen niet snel merken. Katten zijn namelijk heel goed in het verbergen van pijn. Gebitsproblemen komen namelijk bij ongeveer 75% van de katten voor!

Pijn ontdekken

Als je jouw kat goed kent of goed in de gaten houdt kun je het toch merken. Enkele symptomen die je zou kunnen opvangen zijn:

  • Minder eetlust
  • Blazen bij het serveren van eten
  • Knoeien met eten
  • Veel met pootjes over hun bekje wrijven
  • Een vieze of geurende adem
  • Onverwachte gedragsveranderingen: verstoppen, agressief of juist heel aanhankelijk

Het fijnste zou zijn als je zo nu en dan in het bekje van je kat zou kunnen kijken. Alleen zijn katten hier zelf geen fan van. Mocht je toch iets vermoeden zul je onder dwang met bijvoorbeeld voer moeten kijken of afwachten tot je kat gaapt. Alleen gaat dat vaak zo snel dat je geen volledig beeld krijgt.

Gebitsproblemen

Een gezond tandvlees hoort lichtroze te zijn. Bij ongezond of ontstoken tandvlees zal het tandvlees dik en rood uitzien. In ernstige gevallen kan het zelfs gaan bloeden. Om dit te voorkomen is het slim om regelmatig het gebit van uw kat te laten controleren of zelfs te poetsen. Tandplak of tandsteen zijn al een teken om goed op te letten. Grote of stevige brokken kunnen ook helpen om tandplak te voorkomen. Vraag Dierenarts Woensel om advies.

Gerelateerd nieuws  Creëer de perfecte stress-free badkamer

Wanneer tanden trekken kat

Wanneer het gebit te erg is aangetast of bij een afgebroken tand kunnen zenuwen bloot komen te liggen. Dit kan erg pijnlijk zijn voor uw kat. In zo’n geval kan de dierenarts ervoor kiezen om deze tanden te trekken.

Heeft uw kat gebitsproblemen? Onderneem gelijk actie. Als een beschadigd gebit niet snel genoeg behandeld wordt kan dit alleen maar voor meer problemen zorgen zoals infecties en ontstekingen. Zo’n behandeling wordt altijd onder narcose gedaan. Vergeet niet dat dit ook zwaar kan zijn voor een klein dier.

Voor tanden trekken bij een kat geldt dus eigenlijk altijd: voorkomen is beter dan genezen. Mocht het nou toch nodig zijn dan is dierenarts Woensel wel de partij om je kat van haar klachten af te helpen.

Recent

Creatieve manieren om reclame te integreren in je interieur

04/04/2024

Alles wat je moet weten over de ziektewet

28/03/2024

Zorgverzekering en mentale gezondheid

27/03/2024

Zo maak je je website optimaal responsive

19/03/2024

Ken je deze sporten al?

16/03/2024

Meer in deze categorie

Alles wat je moet weten over de ziektewet

|
Gezondheid

Zorgverzekering en mentale gezondheid

|
Gezondheid

Hoe maak je een pakkende advertentie?

|
Diensten

Waar voldoet een goede advertentie aan?

|
Diensten
© Copyright Sarah Tract Webdesign 2024
hello world!