Een SOA oplopen

21/06/2022
|
54
Soa test

Een SOA is de afkorting voor Seksueel Overdraagbare Aandoeningen. Je kunt ze oplopen door bijvoorbeeld onveilige seks te hebben met iemand. Allemaal hebben we weleens van soa’s gehoord of er over gelezen. Tevens wordt er op scholen voorlichting gegeven over verschillende en veelvoorkomende soa’s. Als je tot een bepaalde risicogroep behoort, is het zeer verstandig om je van tijd tot tijd uitgebreid te laten testen op soa’s. Dit doet echter niet iedereen. Naast het hebben van onveilige seks kan het ook gebeuren dat je een nieuwe relatie aangaat of al klachten hebt. Het is in deze gevallen ook essentieel dat jij je laat testen op soa’s. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Een test op seksueel overdraagbare aandoeningen

Het heeft de meeste zin om een soa test te laten doen als jouw besmetting langer dan drie weken geleden is gebeurd. Doe je een soa test vóór die tijd, dan is de test over het algemeen minder betrouwbaar. Mocht je al klachten hebben, dan geldt dit natuurlijk niet. Wacht dus altijd zo’n 3 weken met testen na een eventueel risicovol contact. Bij een hiv-test geldt dit niet. Je dient bij hiv zo’n 3 maanden te wachten, omdat er een lange incubatietijd geldt. Heb je bij een eventuele hivbesmetting klachten, dan krijg je wel meteen een test.

Gerelateerd nieuws  Je eigen dieet schema

Welke risicogroepen zijn er?

Sommige groepen mensen krijgen sneller een soa of hebben in elk geval een veel grotere kans dan gemiddeld om een soa op te lopen. Dit noem je een risicogroep. Het is altijd goed om na te gaan of jij al dan niet tot een risicogroep behoort. Je weet dan meteen of je meer kans hebt op een soa en kunt extra voorzichtig zijn met je seksuele contacten. Heb je binnen 6 maanden bijvoorbeeld meer dan 3 seksuele contacten gehad, dan behoor jij tot een risicogroep. Hetzelfde geldt voor jongeren tot 25 jaar, mannen die slapen met mannen, sekswerkers én de klanten van sekswerkers. Tevens de mensen die al eens eerder een soa hebben opgelopen, vormen een risicogroep.

Jezelf laten testen

Jezelf laten testen op een soa kan bij jouw huisarts, maar kan bijvoorbeeld ook bij de GGD. Je hoeft niet te betalen. Wel dien je te betalen als je een zelftest aanschaft die je thuis kunt uitvoeren. Let hierbij op dat de test die je bij de drogist kunt halen, onbetrouwbaar is. Sommige webshops verkopen wel tests die betrouwbaar zijn.

Soa test

 

 

Recent

Hoe zorg je ervoor dat je nagels er verzorgd uitzien?

22/09/2023

Zo pak je een carrièreswitch aan

07/09/2023

Welke studie past het beste bij je?

29/08/2023

Gids voor een meertalige klantenservice

21/08/2023

Leuke duurzame cadeau tips

11/08/2023

Meer in deze categorie

Wat kun je doen tegen veroudering rondom je mond en lippen?

|
Diensten, Gezondheid

Waarom zou ik naar de sportschool gaan?

|
Gezondheid, Lifestyle

Manieren om gezonder te leven

|
Gezondheid

Hoe creëer je een thuis gym?

|
Gezondheid
© Copyright Sarah Tract Webdesign 2023
hello world!