Boekhouden in Excel

31/01/2022
|
59
Excel training

De manier waarop de boekhouding het beste bijgehouden kan worden is iets waar veel startende ondernemers problemen mee hebben. De kleinere ondernemers en zzp’ers gaan vrijwel altijd voor boekhouden in Excel. Grip houden op je geld is hierbij niet altijd even makkelijk. Voor een heleboel bedrijven lijkt dit dan ook de beste keuze te zijn, maar dit is lang niet altijd het geval. Als je gaat boekhouden in Excel, zul je merken dat er een hoop voordelen zijn. Toch kleven er ook aardig wat nadelen aan.

Het voordeel van boekhouden in Excel

Natuurlijk kiezen ondernemers niet voor niets voor Excel. Zaken als de boekhouding dienen ook gewoon correct te gebeuren. Een groot voordeel van boekhouden in Excel, zijn de lage kosten relatief gezien. De meeste ondernemingen hebben de Excel software immers op hun computer staan. Ze maken hierdoor niet onnodig kosten. Daarnaast zijn er erg veel verschillende templates beschikbaar. Je kunt online de meest uiteenlopende gratis templates tegenkomen. Deze templates zijn geschikt voor je boekhouding. Erg handig als je eigenlijk maar bar weinig weet van boekhouden. Je zou natuurlijk altijd een Excel training kunnen volgen. Een Excel training volgen in combinatie met een template is ideaal om zelf je boekhouding te kunnen doen, zodat je niemand in hoeft te huren. Je kunt een spreadsheet volledig aanpassen aan jouw situatie. Zeker na het volgen van een Excel training is het fijn als je allerlei tabellen en eventuele rapportages weet uit te draaien. Onthoud dus dat je een Excel bestand in eigen beheer hebt.

Gerelateerd nieuws  Rijschool Tilburg; snel slagen voor het rijbewijs

De nadelen van Excel

Er zijn helaas een hoop redenen te bedenken waarom Excel niet geschikt zou zijn voor het doen van je boekhouding. Ten eerste is het essentieel dat je flinke kennis hebt van Excel en alle mogelijkheden. Een spreadsheet maken vereist over het algemeen namelijk wel de nodige kennis. Hou er daarnaast rekening mee dat wanneer je je boekhouding in Excel doet, je te maken kunt krijgen met foutgevoeligheden. Je hoeft maar een formule foutief aan te passen en de doorrekenfouten zijn geboren. Dit is natuurlijk op te lossen, maar kost je wat tijd. Mocht je het overigens te laat doorhebben, dan kan het ook zo zijn dat het je geld kost. Het importeren van bonnetjes en facturen is bovendien niet mogelijk in Excel. Het koppelen van Excel aan je bankaccount evenmin. Je zult alles dus moeten overtikken, wat een hoop tijd kost. Hoe uitgebreider je administratie is, hoe meer tijd je kwijt zult zijn. Tot slot is boekhouden in Excel minder veilig dan je boekhouding doen met speciale boekhoudsoftware. Een automatische back-up van de boekhouding in Excel is namelijk niet het geval. Tenzij je regelmatig handmatige back-ups maakt, ben je alles dus makkelijk kwijt zodra er problemen zijn.

Excel training

 

Recent

Hoe zorg je ervoor dat je nagels er verzorgd uitzien?

22/09/2023

Zo pak je een carrièreswitch aan

07/09/2023

Welke studie past het beste bij je?

29/08/2023

Gids voor een meertalige klantenservice

21/08/2023

Leuke duurzame cadeau tips

11/08/2023

Meer in deze categorie

Gids voor een meertalige klantenservice

|
Diensten, Technologie

5 Tips voor het optimaliseren van je website content

|
Algemeen, Diensten

Waarom afbeeldingen op jouw website gebruiken?

|
Diensten

Het nut van business coaching

|
Diensten
© Copyright Sarah Tract Webdesign 2023
hello world!