Een professionele onafhankelijke bemiddelaar

12/12/2021
|
265
mediator

Een zakelijk conflict met een klant of leverancier is iets waar niemand op zit te wachten. Je wilt absoluut voorkomen dat je ineens tegenover elkaar staat. In een rechtszaal een geschil uit moeten vechten is soms helaas de enige oplossing. Dit kan heel vervelend en frustrerend zijn voor beide partijen. Een zakelijk conflict ontstaat vaak als partijen geen duidelijke afspraken maken. Het kan ook voorkomen dat partijen andere verwachtingen hebben over en weer. Ze komen er vervolgens niet uit. Een ticket tot de rechtszaal is echter niet bijster goedkoop en in sommige gevallen kan er een andere oplossing mogelijk zijn. Er wordt dan een professionele en onafhankelijke bemiddelaar ingeschakeld. Het liefst voorkom je juridisch getouwtrek.

Op vrijwillige basis, geheim en vertrouwelijk

Het grote verschil tussen het inschakelen van een mediator en een gerechtelijke procedure is de vrijwilligheid. Je kunt namelijk tegen je wil bij een rechtszaak betrokken worden. Je dient een rechter dan tekst en uitleg te geven voor bepaalde gedragingen. Echter kan niemand gedwongen worden om mee te werken als er een mediator in het spel is. Als beide partijen bewust kiezen voor mediation zal er een grotere motivatie zijn om een geschil op te lossen. Een conflict oplossen met behulp van een mediator gaat altijd op basis van geheimhouding en vertrouwelijkheid. Beide partijen tekenen voorafgaand een overeenkomst. Ze beloven niets te delen met anderen. Hieronder valt ook een rechter bijvoorbeeld.

Gerelateerd nieuws  Op weg naar je rijbewijs met rijschool Leiderdorp

De rol van een bemiddelaar

Een bemiddelaar stelt zich tijdens mediation neutraal op. Hij of zij mag absoluut geen voorkeuren uitspreken. In principe fungeert een bemiddelaar als een soort van gespreksleider. Hij of zij dient een open sfeer te creëren waarin beide partijen hun standpunt en argumenten kunnen bespreken. Een bemiddelaar kan regelmatig wat vragen stellen om een zo duidelijk mogelijk beeld te creëren van het conflict. Hierbij is het belangrijk om een beeld van de belangen van partijen te krijgen. Een bemiddelaar doet verder wat suggesties voor een eventuele oplossing voor het geschil. Komen beide partijen tot een oplossing, dan zal een bemiddelaar dit vast laten leggen in een zogeheten vaststellingsovereenkomst.

mediator

Recent

Je woning verduurzamen: zo doe je dat!

29/04/2024

Waarom wonen in Veldhoven?

24/04/2024

Gietvloer: epoxy of linoleum?

22/04/2024

Knutselen met kinderen: De leukste lente ideeën

18/04/2024

De spirituele betekenissen van trouwringen en hun ontwerpen

16/04/2024

Meer in deze categorie

Hoe maak je een pakkende advertentie?

|
Diensten

Waar voldoet een goede advertentie aan?

|
Diensten

Het opbouwen van vertrouwen als sleutel tot klantloyaliteit

|
Diensten

Sneeuwvlokken op de snelweg: hoe jij je auto voorbereid voor de winter

|
Diensten, Lifestyle
© Copyright Sarah Tract Webdesign 2024
hello world!